Σχετικά

Ιστολόγιο που λειτουργεί παράλληλα με:
www.brodimas.gr
Το κείμενο στην προμετωπίδα είναι από την εκκλησιαστική απογραφή των Ενετών (1696)
Επικοινωνία:
villadidimo@gmail.com
Γιώργος Νικ. Μπροδήμας

Αρχείο Αρθρων

Οικολογική Εναλλακτική Παρέμβαση Ερμιονίδας

Τοπικά

Δημοτικές Παρατάξεις

Αργολίδα

Εξερεύνηση Σπηλαίων: Συνεχίζουμε …

… αθόρυβα αλλά ουσιαστικά.

Μια και ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα ας αφήσουμε θέματα όπως τα χρήματα από τις ανεμογεννήτριες, την ρύπανση της Λεκάνης των Διδύμων, τα Νερά της Πελεής, τις Παιδικές Χαρές, κ.α., τις διεκδικήσεις ή γκρίνιες κατ’ άλλους,  για μετά το Πάσχα.

Και ας δούμε λίγο που βρίσκεται το θέμα των Σπηλαίων.

Πρώτα όμως κάποια γενικά πράγματα που έχουν να κάνουν με το πώς προχωράει η προσπάθεια.

Το πρώτο θέμα είναι ο εντοπισμός.

Μας το επεσήμαναν οι Σπηλαιολόγοι ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και όσο προχωράνε τα πράγματα αποδεικνύεται, στην πράξη, ότι έχουν δίκιο.

Εμείς νομίζαμε ότι έχοντας καταγράψει περίπου 20 σημεία ενδιαφέροντος θα τελειώναμε. Διαψευστήκαμε όμως.

Γιατί μόλις μαθεύτηκε η προσπάθεια έφθασαν πάρα πολλές πληροφορίες και για άλλα σημεία.

Τι σημαίνει αυτό;

Όταν κάποιος μα πει για κάποιο σημείο τότε πρέπει να πάμε εκεί, να το δούμε, να το φωτογραφίσουμε, … και να το καταγράψουμε. Και στην συνέχεια να ενημερώσουμε τους Σπηλαιολόγους για να προγραμματισθεί επίσκεψη από την πλευρά τους.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι πρέπει να πάμε εκεί, πολλές φορές καθόλου εύκολη υπόθεση και, όταν έρθουν οι Σπηλαιολόγοι, να τους πάμε εκεί, επίσης καθόλου εύκολη υπόθεση.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά.

Εμείς νομίζαμε ότι θα καταγράφαμε αυτά που λέμε Σπηλιές, Τρύπες, …

Δεν είναι έτσι.

Οι Σπηλαιολόγοι μας είπαν ότι ένα Βουνό έχει και άλλους τρόπους να δείξει τι έχει στα σπλάχνα του.

Ένας από τους πολλούς τρόπους είναι αυτό που αποκαλούν ‘φύσημα’. Προσέξτε την εικόνα

IMG_20160409_143122A

Ο βράχος που είναι ακριβώς στην έξοδο της τρύπας έχει πάνω του αρκετά μαυράδια, κάτι που δεν έχουν οι διπλανοί. Αυτά έχουν δημιουργηθεί από τον ‘υγρό αέρα’, αέρα με αυξημένη υγρασία δηλαδή που βγαίνει από την τρύπα.

Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι αν δει κάποιος τέτοια μαυράδια σε κάποιο βράχο στο Βουνό τότε, σχεδόν σίγουρα, αυτά έχουν δημιουργηθεί από ‘υγρό αέρα’ που σημαίνει ότι υπάρχει τρύπα. Τρύπα που με λίγο ψάξιμο και λίγη τύχη μπορεί να βρεθεί. Επομένως ψάχνουμε και για τέτοια σημάδια, όχι μόνο για Σπηλιές και τρύπες.

Και επειδή εμείς δεν διαθέτουμε την γνώση και την εμπειρία που διαθέτουν αυτοί μας έχουν ζητήσει να μιλήσουν οι ίδιοι με τους ‘πληροφοριοδότες’, κυρίως Κτηνοτρόφους και Κυνηγούς.

Και θα το κάνουμε με την πρώτη ευκαιρία.

Που βρισκόμαστε τώρα. Δείτε την εικόνα:

All

Με πράσινο χρώμα είναι τα κατακόρυφα σπήλαια που έχουν εξερευνηθεί και με κόκκινο τα οριζόντια που έχουν επίσης εξερευνηθεί. Τα υπόλοιπα είναι σημεία τα οποία πρέπει να ερευνηθούν.

Στο σημείο αυτό μια έκκληση για βοήθεια.

Η συγκέντρωση όλης αυτής της πληροφορίας είναι αποτέλεσμα βοήθειας από δεκάδες συντοπίτες, άλλοτε με πληροφορίες και άλλοτε με επί τόπου μετάβαση.

Παράκληση επομένως όποιος έχει κάποια σχετική πληροφορία ας ενημερώσει κάποιον από τους: πρόεδρο Κ. Σπανό, Πάνο, Σταύρο Γεωργίου, Πέτρο Σταμ. Γιακουμή.

Να υπενθυμίσω ότι όλη αυτή η δραστηριότητα είναι δραστηριότητα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, στην οποία εμείς απλά συμβάλουμε.

Και βέβαια ιδιαίτερα σημαντική είναι η Αρωγή του Δήμου.

Τώρα γιατί όλα αυτά;

Πρώτο είναι η καταγραφή και πρώτη εξερεύνηση όλων αυτών των σημείων, σπηλιές, τρύπες, βάραθρα, …Καταγραφή και εξερεύνηση από την αρμόδια Κρατική Υπηρεσία που σημαίνει ότι θα είναι στην διαθέσιμα για παραπέρα έρευνα και μελέτη.

Για παράδειγμα να αναφέρω ότι όταν επισκεφθήκαμε την λάκκα στο Μεγαλοβούνι, στην κορυφή, τους πήγαμε για να τους δείξουμε δύο σημεία που γνωρίζαμε. Ο σπηλαιολόγος, μόλις είδε τον χώρο,  μας είπε ότι στο τάδε σημείο υπάρχει και άλλο. Και πράγματι όταν πήγαμε εκεί το βρήκαμε, εμείς δεν το γνωρίζαμε, αυτός το κατάλαβε από την Μορφολογία και την Γεωλογία της περιοχής.

Δεύτερο με την ελπίδα μήπως βρεθεί κάτι σημαντικό επισκέψιμο ή κάτι σημαντικό ιστορικά.

Το τρίτο μην ξεχνάμε ότι αυτά τα σημεία εμφανίζονται στον ασβεστόλιθο. Και ο ασβεστόλιθος στον Τόπο μας παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό και την τροφοδοσία του υδροφόρου ορίζοντα.

Με απλά λόγια η ιστορία δεν τελειώνει εδώ, θα έχει και συνέχεια και μάλιστα μακρά.

Για την ώρα κάποιες φωτογραφίες του Πάνου από την προσπάθεια εντοπισμού ενός σημείου ενδιαφέροντος.

Του Πάνου που χωρίς υπερβολή έχει εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικό φωτορεπόρτερ.

Έτσι για να πάρουμε μια γεύση.

01A

Από την καταγραφή ενός σημείου στην κορυφογραμμή του λόφου ανάμεσα Σαλάντι και Λάζες-Μποσκαριά. Ο Πάνος έχει προηγηθεί και το ‘παλληκαράκι’ ο Σταύρος ακολουθεί. Λίγο πιο πίσω αλλά ακολουθεί, δεν σταματά πουθενά! Μπροστά η παραλία Λάζες, πίσω ο Λαμπαγιανάς και το Σπήλαιο Φράχθι, στο βάθος η Κοιλάδα και δεξιά το νησί Κορωνίδα.

03A

Σαλάντι, η ανατολική μεριά

_

_

04A

Ομοίως

_

10A

Ομοίως

_

11A

_

06A

Σαλάντι η Δυτική μεριά

_

07A

_

05A

Υπάρχουν και ευχάριστα απρόοπτα!

_

14A

Στις Λάζες, στην βόρεια άκρη της αμμουδιάς, υπάρχει αυτό. Θα δούμε τι είναι και αν έχει σχέση με τα σημεία ενδιαφέροντος στον λόφο.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>