Σχετικά

Ιστολόγιο που λειτουργεί παράλληλα με:
www.brodimas.gr
Το κείμενο στην προμετωπίδα είναι από την εκκλησιαστική απογραφή των Ενετών (1696)
Επικοινωνία:
villadidimo@gmail.com
Γιώργος Νικ. Μπροδήμας

Αρχείο Αρθρων

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

“Ερμιονίδα: μας αρέσει – δεν μας αρέσει”

Οικολογική Εναλλακτική Παρέμβαση Ερμιονίδας

Τοπικά

Δημοτικές Παρατάξεις

Αργολίδα

Τι συμβαίνει με την Μονή Αυγού;

Επισήμως έχει αναγνωρισθεί, υφίσταται νομικά ως Μονή, τυπικά είναι σε λειτουργία, με προβλήματα φυσικά,  και Διοικητής είναι ο ιερέας της Ενορίας Διδύμων π. Κοσμάς Κωνσταντινίδης. Ο οποίος προσπαθεί με πενιχρά μέσα όλη αυτή την κατάσταση εκεί να την κάνει Μοναστήρι. Καθόλου εύκολο.

Να διευκρινίσω ότι το Διοικητής είναι Νομικός όρος, όταν όμως οι Μοναχοί γίνουν πέντε τότε εκλέγουν μεταξύ τους τον Ηγούμενο της Μονής.

Να σημειωθεί ότι η Μονή διαθέτει επίσημο ιστολόγιο με εξαιρετικό έμβλημα.

Το ουσιαστικό είναι ότι η Μονή λειτουργεί και σιγά-σιγά θα βρει τον δρόμο της και θα παίξει τον ρόλο που προσδοκούν οι γύρο περιοχές και όχι μόνο.

Όμως προκειμένου να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα, είμαι αναγκασμένος να κάνω τον ‘δικηγόρο του διαβόλου’.  Ας θυμηθούμε το

Εξελίξεις σχετικά με την Μονή Αυγού.

Σε αυτό το σχόλιο είχαν τεθεί τρία σημαντικά θέματα:

Το πρώτο έχει να κάνει με το αναφερόμενο στο ΦΕΚ:

Τώρα τι θα πεί ‘έδρα η τοπική Κοινότητα Διδύμων, του Δημοτικού Διαμερίσματος Τραχείας, του Δήμου Επιδαύρου, ….’,  εγώ δεν το καταλαβαίνω και δεν καταλαβαίνω πως το καταλαβαίνει και ο συντάκτης.

Στο ιστολόγιο είναι γνωστό το ΦΕΚ 317Α/1927

με το οποίο ο Συνοικισμός  Αυγού ‘ενούται εις την Κοινότητα Διδύμων’

Με την διευκρίνιση ότι δεν είναι γνωστή κάποια άλλη Διοικητική Μεταβολή η οποία να δικαιολογεί τις απόψεις που διατυπώνονται.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τον χρόνο ίδρυσης και το γεγονός ότι η σχετική αναφορά στο ΦΕΚ  ‘κλέβει’ κάπου τρεις αιώνες από την Μονή. Αναφέρει:

Ο Γ. Σωτηρίου όμως αναφέρει:

Ενώ η Νικολία Ιωαννίδου

Τώρα πως από αυτές τις αναφορές ο συντάκτης της απόφασης βρήκε ότι η Μονή ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα δεν το καταλαβαίνω.

Σε κάθε περίπτωση, μην παριστάνω και τον Ιστορικό, το θέμα αυτό, μαζί με την γενικότερη ιστορία της Μονής, θα έχει συνέχεια, αφού είναι πολλά σημεία που πρέπει να μελετηθούν.

Για τα παραπάνω θέματα ο Δήμος, από όσο γνωρίζω,  δεν έχει ανακοινώσει τίποτα.

Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι όλα αυτά θα διορθωθούν.

Το τρίτο έχει να κάνει με την περιουσία της Μονής και τι σχέση έχει αυτή με την επιλογή να γίνει αναγνώριση και όχι επανασύσταση/επανίδρυση.

Πάνω στο θέμα της περιουσίας από την πλευρά του Δήμου  λέγονται διάφορα, που υποτίθεται λύνουν το θέμα, αλλά ακόμη δεν υπάρχει τίποτα το επίσημο. Για την ώρα δεν θα γράψω τίποτα άλλο. Περιμένουμε.

Τελευταία  όμως προέκυψε το εξής: Το video που ακολουθεί

είναι από την συνέντευξη του σκηνοθέτη της ταινίας ‘Ο Προφήτης’ που γυρίστηκε στους χώρους της Μονής. Λίγο πριν και λίγο μετά το τρίτο λεπτό ο σκηνοθέτης λέει: ‘… βρήκα πρώτα το χώρο του Μοναστηριού ένα υπέροχο Μοναστήρι εγκαταλελειμμένο, την Μονή Αυγού στο Κρανίδι μάλλον πριν το Κρανίδι έξω από τα Ιρια υπάρχει μια διαφωνία εκεί για το που ανήκει ακριβώς το Μοναστήρι …’

Και επειδή ο σκηνοθέτης από όσο γνωρίζω δεν είναι από τα μέρη μας κάποιος του είπε κάτι και λέει αυτά που λέει, που σημαίνει πρόεδρε Κ. Σπανέ ότι κάτι/κάποιος  ‘δουλεύει’ προς αυτή την κατεύθυνση.

Και αυτό ‘κολλάει’ με τα όσα αναφέρει το ΦΕΚ!

Και άλλο ένα τέτοιο να συμβεί το θέμα έχει τεθεί εκ του μη όντος!

Που θα πει ότι πρέπει να αντιδράσεις άμεσα.

Τα θέματα αυτά δεν πρέπει να ‘σέρνονται’.

Θα είναι κρίμα και άδικο τώρα που φθάσαμε εδώ, να έχει Νομική Υπόσταση το Μοναστήρι, να προσπαθεί να ξεκινήσει αυτή την Νέα του Περίοδο με τέτοια θέματα ανοικτά.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>