Σχετικά

Ιστολόγιο που λειτουργεί παράλληλα με:
www.brodimas.gr
Το κείμενο στην προμετωπίδα είναι από την εκκλησιαστική απογραφή των Ενετών (1696)
Επικοινωνία:
villadidimo@gmail.com
Γιώργος Νικ. Μπροδήμας

Αρχείο Αρθρων

Οικολογική Εναλλακτική Παρέμβαση Ερμιονίδας

Τοπικά

Δημοτικές Παρατάξεις

Αργολίδα

Τρια πουλάκια …

… κάθονταν και μην γράψω τι έκαναν.

Προσέξτε το θέμα:

Από τον Σεπτέμβρη του 2016 η Ομάδα Διδύμων της Δυνατής Ερμιονίδας δημοσιοποίησε τα ποσά που πρέπει να καταβάλουν στον Δήμο οι εταιρείες των ΑΠΕ.

Για να μάθουν τα ποσά αυτά χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, αντιμετώπισαν τρομερή γραφειοκρατία, λες και ζητούσαν απόρρητα κρατικά μυστικά.

Το ποσό που αναλογεί στην Κοινότητα Διδύμων είναι αυτό που καταβάλλει η ‘Αιολική Ενεργειακή Πελοποννήσου Α.Ε.’ και το οποίο, για το διάστημα από 9/2010 – 8/2015, ανέρχεται στο ποσό των 450.531,58!

Σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν όσα αναλογούν για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι σήμερα, περίπου 2,5 χρόνια, κατ’ εκτίμηση περίπου 150.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τα διαθέσει για έργα στην Κοινότητά μας.

Με την δέσμευση ότι τα έργα που θα κάνει τα αποφασίζει το τοπικό συμβούλιο και όχι ο Δήμος!

 Και τα έργα αυτά είναι επί πλέον των όσων οφείλει να κάνει ο Δήμος στην Κοινότητά μας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του.

Πιο απλά αν π.χ. ο Δήμος πρέπει, αναλογικά, να κάνει στην Κοινότητά μας 10 έργα, δεν μπορεί να πει τα 7 τα χρηματοδοτώ από τον προϋπολογισμό μου και τα άλλα 3 από τα χρήματα των ΑΠΕ.

Όχι!

Ο Δήμος θα κάνει τα 10 έργα που μας αναλογούν, θα τα πληρώσει από τον προϋπολογισμό του και, επί πλέον, θα κάνει άλλα έργα που θα τα αποφασίσει το Τοπικό Συμβούλιο και θα πληρωθούν από τα χρήματα των ΑΠΕ.

Αυτά λέει ο σχετικός Νόμος.

Εμείς τι κάναμε;

Από όσο γνωρίζω κανένα τοπικό συμβούλιο μέχρι τώρα δεν έχει απαιτήσει αυτά τα χρήματα!

Κανένα!  Αν κάνω λάθος, ας μας το πει κάποιος, θα χαρώ, πραγματικά.

Πρόσφατα, στις 28.5.2018, το Δημοτικό Συμβούλιο με την 128/2018  ομόφωνη απόφασή του, που είναι ολόκληρη στο τέλος του σχολίου αυτού,  δημιούργησε νέο κωδικό για την χρηματοδότηση από τις ΑΠΕ

Προσέξτε τώρα:

  1. Για να δημιουργηθεί νέος κωδικός θα πει ότι δεν υπήρχε! Δηλαδή ο Δήμος εισέπραττε επί τόσα χρόνια λεφτά των Κοινοτήτων χωρίς να τα αποδίδει σε αυτές, ως όφειλε!
  2. Ο κωδικός και το ποσό είναι κοινό για τις τρεις Κοινότητες , αφήνει δηλαδή ανοικτό το θέμα της κατανομής μεταξύ αυτών.
  3. Το πραγματικό ποσό που εισέπραξε ο Δήμος, τουλάχιστον για αυτή την χρονιά, είναι πολλαπλάσιο αυτού που καταχωρήθηκε στο νέο κωδικό. Χώρια αυτά των περασμένων ετών.
  4. Με την ομόφωνη απόφαση εκτός από την καταχώρηση του ποσού αποφασίστηκαν και τα έργα στα οποία θα διατεθεί χωρίς απόφαση των τοπικών συμβουλίων!

Δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλες Κοινότητες, αλλά τα τρια δικά μας ‘πουλάκια’:

Δεν διεκδικούν, εκχωρούν επομένως στον Δήμαρχο (και στον Δήμο μια και η απόφαση είναι ομόφωνη) το δικαίωμα να διαθέτει τα λεφτά των Κοινοτήτων όποτε θέλει, όσα θέλει και για ό,τι αυτός θέλει.

Ο λόγος πλέον στο χωριό.

Υ.Γ.: Διαβάστε όλη την απόφαση. Δεν αντιδρά κανένας, καμία παράταξη, ούτε ο πρόεδρος Κ. Σπανός που παρευρισκόταν!

1 comment to Τρια πουλάκια …

  • Σπυρος Αντουλινακης

    Κάναμε μεγάλη προσπάθεια μέχρι να φτάσουμε στην δημοσιοποίηση των ποσών που δικαιουμαστε ,το λόγο πλέον τον έχει ο εισαγγελεας για να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Σας ενημερώνουμε ότι δικαιούμαστε αποζημιώσεις από το 2005 έως και σήμερα και τα ποσά που αναφέρονται είναι αυτά που υπηρεσίες μπόρεσαν να μας δώσουν μετά από μεγάλες πιέσεις.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>