Σχετικά

Ιστολόγιο που λειτουργεί παράλληλα με:
www.brodimas.gr
Το κείμενο στην προμετωπίδα είναι από την εκκλησιαστική απογραφή των Ενετών (1696)
Επικοινωνία:
villadidimo@gmail.com
Γιώργος Νικ. Μπροδήμας

Αρχείο Αρθρων

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

“Ερμιονίδα: μας αρέσει – δεν μας αρέσει”

Οικολογική Εναλλακτική Παρέμβαση Ερμιονίδας

Τοπικά

Δημοτικές Παρατάξεις

Αργολίδα

Μέσα απ΄ τα μάτια τους

Την 1η Ιουλίου 2018 στον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Διδύμων Αργολίδας διεξήχθει η παρουσίαση του βιβλίου « Μέσα απ΄ τα μάτια τους » της συγγραφέα, Δήμητρας Ιωαννίδη, και των εκδόσεων Ηδυέπεια.

Η τοπική κοινωνία, ο Δήμος, τα μέλη της εθελοντικής Λαογραφικής ομάδας και η ενορία του χωριού συνέβαλαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης.

Βασικοί ομιλητές ήταν ο κ. Συμεών Νικολιδάκης (Φιλόλογος, ΜΑ στην Ηθική Φιλοσοφία, ΜΑ στην Διοίκηση Επιχειρηματικής Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Επιμορφωτής στο Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, ακαδημαικός διευθυντής στο Ι.Ε.Κ. ΕΝΩΣΗ), ο οποίος με κριτική ματιά διαπέρασε όλες τις θεματικές ενότητες, δίνοντας έμφαση στην σημασία της διεξαγωγής λαογραφικών μελετών και στην προσφορά του βιβλίου στην διάσωση της λαογραφικής και εθνογραφικής κληρονομιάς του τόπου.

Επίσης, η κ. Αικατερίνη Αδάμ (Εκπαιδεύτρια  Ενηλίκων του ΚΔΒΜ και ΙΕΚ Ένωση σε μαθήματα της ειδικότητάς της, κάτοχος ΜΑ στην «Εκπαίδευση Ενηλίκων», Πολιτισμιολόγος απόφοιτος του Ανοικτού Πανεπιστημίου, του τμήματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», Μουσικός με κατεύθυνση «Παραδοσιακή, Εκκλησιαστική Μουσική»), εστίασε στην πολιτισμιολογική συνεισφορά του βιβλίου.  

Την παρουσίαση της εκδήλωσης και το συντονισμό ανέλαβε η κ. Κωνσταντίνα Θεοχαροπούλου (Δασκάλα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, απόφοιτος του Τμήματος εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής με κατεύθυνση την ειδική αγωγή ).

Βιβλίο βγαλμένο μέσα από τα μάτια που οδηγούν στη ψυχή τους, βασισμένο στον αγώνα της καθημερινότητας, σε αντιξοότητες αλλά και χαρές που η ζωή απλόχερα έδωσε. Το βιβλίο αυτό αναδεικνύει λαογραφικές και εθνογραφικές πτυχές του χωριού Δίδυμα Αργολίδας. Ήθη και έθιμα που χαρακτηρίζουν τη ζωή των κατοίκων, μυρωδιές που αναδύουν οι παραδοσιακές συνταγές και στιγμές γέλιου μέσα απο τις ευτράπελες διηγήσεις και ανέκδοτα. ένα μωσαικό στιγμών που δεν πρέπει να σβήσει, ένα παρελθόν που αποτελεί βάση παρόντος και μέλλοντος.

Οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας είχαν την δυνατότητα, με το πέρας της εκδήλωσης, να επισκεφθούν το Μουσείο και να γευτούν τοπικά εδέσματα, έχοντας έτσι μια βιωματική προσέγγιση της τοπικής παράδοσης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Δήμητρα Ιωαννίδη γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε τα παιδικά της χρόνια στα Δενδρά Αργολίδας. Ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές της στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και έκτοτε εργάζεται σε φροντιστηριακούς οργανισμούς. Έχει ειδικευτεί στην διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων αλλά παράλληλα εκπονεί μελέτες που σχετίζονται με την λαογραφία και ασχολείται με τη συγγραφή βοηθημάτων. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διδακτική και τις νέες τεχνολογίες.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>