Σχετικά

Ιστολόγιο που λειτουργεί παράλληλα με:
www.brodimas.gr
Το κείμενο στην προμετωπίδα είναι από την εκκλησιαστική απογραφή των Ενετών (1696)
Επικοινωνία:
villadidimo@gmail.com
Γιώργος Νικ. Μπροδήμας

Αρχείο Αρθρων

Οικολογική Εναλλακτική Παρέμβαση Ερμιονίδας

Τοπικά

Δημοτικές Παρατάξεις

Αργολίδα

Βασίλης Γκάτσος: Διευκρινήσεις επί του θέματος που θίγει το δεύτερο σχόλιο.

{Διευκρίνιση: Ως δεύτερο σχόλιο ο Βασίλης μάλλον θεωρεί το ακριβώς προηγούμενο σχόλιο με τίτλο Για το Νερό συνέχεια}

Όντως το μεγάλο πρόβλημα το έχει η πεδινή – τουριστική Ερμιονίδα, αλλά και η αγροτική παραγωγή της. Τα υπόγεια νερά, όποιο μέτρο και αν παρθεί, δεν φτάνουν ούτε για την υδροδότηση με πραγματικό πόσιμο των “πεδινών” Κοινοτήτων.

Η Κοινότητα των Διδύμων, αν θεωρεί ότι έχει πόσιμο και νερό άρδευσης, είναι απόφασή της να αυτονομηθεί. Το ίδιο και το Ηλιόκαστρο, και το Λουκαϊτι,  αν το νομίζουν ότι έχουν νερό (αν και γνωρίζουμε όλοι ότι ήδη η γεώτρηση στο Ηλιόκαστρο έχει φτάσει τα 300 μέτρα). Με την ίδια λογική και η κάθε πεδινή τοπική κοινότητα ας βρει τη λύση της. Ας φτιάξει δική της μονάδα αφαλάτωσης (Θερμήσι, Ερμιόνη, Κρανίδι, Κοιλάδα, Πορτοχέλι), δηλαδή τουλάχιστον 5 μικρές που θα δίνουν νερό σε τριπλάσια τιμή από τη μία μεγαλύτερη στα Χώνια. (Τα Χώνια είναι μια έτοιμη λύση από άποψη μελετών, αν την αποδέχονται όλοι).
Αλλά και αυτό που λέμε ότι τα νερά έρχονται από την ορεινή Ερμιονίδα, είναι φυσική κατάσταση. Υπάρχει δίκαιο ποταμών και ρεμάτων, που δεν μπορούν οι ορεινοί να σταματήσουν και να πάρουν το νερό, χωρίς να έρχεται στάλα στην πεδινή Ερμιονίδα και μάλιστα με έργα που θα φροντίσει ο Δήμος. Να θυμίσουμε ότι με αυτή τη λογική ο Νείλος δεν ανήκει στην Αίγυπτο, και κάποτε οι ορεινοί της Αφρικής θα τον σταματήσουν.
Και όταν έρθει ο Ανάβαλος, να θεωρήσουμε όλοι, ως είναι φυσικό, να πάει όλος στους πεδινούς που έχουν ανάγκη.
Μετά δεν έχουμε τίποτε άλλο παρά να βάλουμε και …. δασμούς μεταξύ των Κοινοτήτων, δηλαδή ο καθένας μόνος του.
 
Στην ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ πιστεύουμε ότι ακόμη και να διαλυόταν ο Δήμος και επιστρέφαμε στις απλές μας Κοινότητες το ζήτημα του πόσιμου και του νερού άρδευσηςΔΕΝ λύνεται ξεχωριστά από την κάθε Κοινότητα, αλλά συλλογικά για όλη την Ερμιονίδα που είναι μια ξεχωριστή λεκάνη απορροής υδάτων. Όπως δεν μπορεί να λύση κάθε Κοινότητα τα θέμα της περίθαλψης, της πυρόσβεσης, των επαρχιακών δρόμων έτσι, μάλλον πρωτίστως, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα του νερού.
Γνωρίζουμε τις αντιδράσεις: Για παράδειγμα (δημοκρατία έχουμε), αν για όποιο λόγο δεν γίνει η Αφαλάτωση στα Χώνια, ή κάπου στο Πορτοχέλι – Άγιο Αιμιλιανό, και γίνει στο Αλατοβούνι, τότε η προτεραιότητα δεν θα είναι να πάρουν νερό τα μέρη που αρνήθηκαν την αφαλάτωση στο χώρο τους που έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες, αλλά το Θερμήσι και η Ερμιόνη και το αντίστροφο.
 
Είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε στο τραπέζι το όλο θέμα με τις τοπικές κοινότητες και να λάβουμε υπόψιν τα συμφέροντα όλων. Αλλά να τ ε λ ε ι ώ ν ο υ μ ε με αυτό το θέμα. Να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί όλους, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και να υποστηριχτεί από όλους.  Με γνώμονα μακροπρόθεσμα να έχουν όλοι νερό πόσιμο στις βρύσες, αλλά και νερό άρδευσης. ΟΛΟΙ. Ακριβότερο για μερικούς, πολύ ακριβότερο για άλλους, ασφαλώς φτηνότερο για τους αγρότες, στηρίζοντας τα κτήματά τους ως βασική επένδυση.
Ο γράφων δεν κατανοεί το να θεωρούνται τα εξοχικά (που καλώς ή κακώς έγιναν) ως τη σημαντικότερη επένδυση στον τόπο μας και να τα αποκλείει μακροπρόθεσμα από το νερό, το βασικότερο απ’ όλα. Μάλιστα έχει την άποψη μια κοινή απόφαση όλων των Κοινοτήτων και του Δήμου για το νερό να τεθεί σε τοπικό δημοψήφισμα και να γίνει ο μπούσουλας για τους επόμενους.
Μαζί να βρούμε τη λύση, αλλά να την έχουμε βρει μέσα σε 2-3 μήνες.
 
Αυτή είναι η τεκμηριωμένη άποψή μας, στη κρίση και τη ψήφο των δημοτών.
 
Βασίλειος Γκάτσος
Υποψήφιος ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>