Σχετικά

Ιστολόγιο που λειτουργεί παράλληλα με:
www.brodimas.gr
Το κείμενο στην προμετωπίδα είναι από την εκκλησιαστική απογραφή των Ενετών (1696)
Επικοινωνία:
villadidimo@gmail.com
Γιώργος Νικ. Μπροδήμας

Αρχείο Αρθρων

Οικολογική Εναλλακτική Παρέμβαση Ερμιονίδας

Τοπικά

Δημοτικές Παρατάξεις

Αργολίδα

Οφειλόμενες διευκρινήσεις  στο

Οφειλόμενες διευκρινήσεις  στο “Ας ξεκινήσουμε …”

1. Όταν λέμε ότι “θα δώσουν και θα πάρουν οι Κοινότητες“, δεν εννοούμε νερό. Για μας δεν έχει πια κανένας νερό για άρδευση για να δώσει, και το λίγο πόσιμο, όσοι το έχουν, δεν θα το δώσουν σε άλλους. Να δείξουν πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης εννοούμε. Αν γίνει η Αφαλάτωση στα Χώνια, να μην έχουν απαίτηση να πάρουν πρώτοι νερό στο Θερμήσι ή στο Ηλιόκαστρο και το ανάποδο. Να προσδιορίσουν τις ανάγκες του χώρου τους σε νερό. Να προσδιορίσουν τις λελογισμένες απαιτήσεις τους για το νερό του Ανάβαλου. Είναι δυνατόν ο Ανάβαλος να περνάει δίπλα στα Δίδυμα και να μην δίνει άμεσα νερό στους κάμπους του, αλλά να πρέπει να πάει πρώτα στον λόφο Θωμά στον Κάμπο του Κρανιδίου και μετά να πάει με τεράστια έξοδα στα Δίδυμα; Δεν είναι δικαίωμα της Κοιλάδας και του Κρανιδίου, αν θεωρούν την επένδυση του Γκόλφ σημαντική, να ζητήσουν αύξηση της δυναμικότητας της Μονάδας Αφαλάτωσης, ώστε ο Δήμος μας να πουλάει νερό και στο γκολφ για ειδική χρήση; Δεν είναι δικαίωμά τους να αποδεχτούν τη Μονάδα στα Χώνια, με αυτόν τον όρο;

 Να συναινέσουν και να συμβάλουν οι Κοινότητές μας σε ένα σχέδιο, που θα είναι η αρχή της λύσης του προβλήματος. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό είναι το καθήκον του Δήμου.

2. Δεν χρειάζεται κανένας να έλθει για να διαπιστώσει με μελέτες και έρευνες την κατάσταση των υπογείων υδάτων της Ερμιόνιδας.
Πρώτον: Γιατί ήδη η Ερμιόνιδα έχει από τους αρμοδίους φορείς χαρακτηριστεί άνυδρος και υπό ερημοποίηση. Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα και τις επίσημες μετρήσεις τους. Ποια μεγαλύτερη απόδειξη της τραγικής κατάστασης της Ερμιονίδας ζητάμε, όταν οι αρμόδιοι μας στέλνουν τον Ανάβαλο; Μας το στέλνουνε γιατί έχουμε νερό; Έτσι για συμπλήρωμα;
Δεύτερον: Ο Δήμος μας έχει επί σειρά ετών κάνει πλήρεις αναλύσεις και το συμπέρασμα είναι ότι όλες οι γεωτρήσεις του βγάζουν υφάλμυρο, που χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει. Μάλιστα φέτος που έβρεξε καλά, η ποιότητα, άρα και  η ποσότητα των υπογείων υδάτων, δεν βελτιώθηκε.
Τρίτον: Ο κοινός νους. Η Ερμιόνη είχε περί τα 180 000 δέντρα εσπεριδοειδών, που ήθελαν τεράστιες ποσότητες νερού. Χρόνια τώρα έχει ελάχιστα εσπεριδοειδή, άρα πολύ λιγότερη κατανάλωση, όμως το νερό μονίμως χειρότερο και λιγότερο. Δεν πρόκειται λοιπόν για άλλη μια 4ετία να αναλωθούμε σε μελέτες και τα παρόμοια και να περνούν τα χρόνια περιμένοντας τους αρμόδιους να μελετήσουν, όταν οι ίδιοι από τα δεδομένα τους μας έχουν ως άνυδρο τόπο υπό ερημοποίηση. Καιρός να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα.
Τέταρτον: Δημοκρατία έχουμε, λόγο φυσικά έχουν και οι συνεταιρισμοί και οι σύλλογοι, και οι ενώσεις, αυτό που λέμε “οι συλλογικότητες”. Δεν θα απλωθεί ο Δήμος σε μια ατέρμονη συζήτηση για να χαθεί μέσα σε αυτήν. Κύτταρο της Δημοκρατίας εξακολουθούν να είναι οι Κοινότητες. Αυτές είναι οι βάσεις, αυτές γνωρίζουν το χώρο τους και τα προβλήματά τους, αυτές θα διαβουλευτούν με τις συλλογικότητές τους και θα παρουσιάσουν υπεύθυνα σε κοινή σύσκεψη τις οριστικές θέσεις τους. Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ σέβεται τις Κοινότητες. Με αυτές διαβουλεύεται και όχι με το επί μέρους τους, παραβλέποντάς τες.
3. Μέχρι τώρα ο Δήμος με το να τάζει νέες γεωτρήσεις, λες και κάπου υπάρχει υπόγειο άφθονο νερό που πρέπει να το βρούμε, συμβάλλει όχι μόνο προς το χειρότερο, αλλά αναβάλλει συνέχεια τη λύση, έστω την έναρξή της. Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου προσέφερε κάκιστη υπηρεσία επιμένοντας στις γεωτρήσεις, και με την εκτός προγράμματός της επιδίωξη για αφαλάτωση του υπόγειου υφάλμυρου νερού, καταδικάζει την Ερμιόνιδα σε μόνιμη υφαλμύρωση των υπογείων υδάτων της.
 
4. Αν τα Δίδυμα, δηλαδή η Κοινότητα, πιστεύει ότι με λελογισμένη χρήση των δημοτικών γεωτρήσεων θα έχει στο μέλλον σίγουρα πάντα καλό νερό, ας τις διατηρήσει. Αν θελήσει αυτό το καλό νερό να πάει στους αγρότες και να πάρει από την Αφαλάτωση, ας το προτείνει. Το Θερμήσι που είναι σήμερα το πλέον παραγωγικό μέρος της Ερμιονίδας μπορεί να θελήσει να πάρει ποσότητα νερού Αφαλάτωσης, σε τιμή που πιθανόν να συμφέρει για ορισμένα είδη καλλιεργειών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Να το μελετήσει καλά με τις συλλογικότητές του και να το εκφράσει.
 
5. Ακόμη και η αρχή της λύσης του προβλήματος που ξεκινάει με την Αφαλάτωση είναι πολύ δύσκολο θέμα. Αν από την πρώτη μέρα ¨δεν κολυμπήσουμε στα βαθιά”, αυτό είναι αιτία να σκεφτούμε αν έχει πια καμιά χρησιμότητα ο θεσμός του Δήμου Ερμιόνιδας.
 
Για την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ η Αφαλάτωση θαλασσινού νερού είναι η αρχή της λύσης του προβλήματος. Για αυτήν την αρχή χρειάζεται η καλή θέληση και η συναίνεση όλων των Κοινοτήτων μας. Η αρχή αυτή θα δημιουργήσει το κεντρικό δίκτυο διανομής πόσιμου νερού σε όλους τους οικισμούς μας και σταδιακά προς τα ξενοδοχεία, τις επιχειρήσεις, τα εξοχικά και τους παραθεριστικούς οικισμούς.
Η εμπειρία από αυτόν τον σχεδιασμό θα μας οδηγήσει και στην ορθή διανομή του Ανάβαλου και του νερού από φράγματα κ.λ.π. που όμως δεν πρόκειται να δούμε τα επόμενα 12 χρόνια.
Το όραμά μας μοιάζει με των αδελφών μας Κυπρίων: Να έχουμε σε βάθος χρόνου ΟΛΟΙ νερό πόσιμο και νερό άρδευσης. νερό που θα διαθέτει η Περιφέρειά μας και ο Δήμος μας, μέσω κατάλληλων δομών σε ΟΛΟΥΣ.Αυτό είναι το μέλλον μας.
Γι’ αυτό θέλουμε να εγκαταστήσουμε σύγχρονη διοικητική οργάνωση στο Δήμο για να μπορέσουμε να έχουμε χρηματοδότηση.
 
Βασίλειος Γκάτσος
Υποψήφιος ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
 
VillaDidimo: Πρέπει, νομίζω, να εκτιμηθεί η άμεση απάντηση. Και πρέπει επίσης να επισημανθεί η μη αντίδραση των άλλων, υποψηφίων ή/και παρατάξεων.
Και να διευκρινίσω και τώρα ότι αυτά τα σχόλια και όσα ακολουθήσουν έχουν ως μοναδικό σκοπό να προκαλέσουν, να αναγκάσουν αν θέλετε, τις παρατάξεις να μας πουν τι λένε για 2-3 από τα βασικά προβλήματα μας.
Από την πλευρά της ‘Προοδευτικής Συμμαχίας’ έχουν γραφτεί κάποια κείμενα, ελπίζω να γραφτούν και άλλα στην συνέχεια ώστε οι Δημότες να γνωρίσουν το πρόγραμμά της και να κρίνουν. 
Από τους άλλους περιμένουμε. 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>