Σχετικά

Ιστολόγιο που λειτουργεί παράλληλα με:
www.brodimas.gr
Το κείμενο στην προμετωπίδα είναι από την εκκλησιαστική απογραφή των Ενετών (1696)
Επικοινωνία:
villadidimo@gmail.com
Γιώργος Νικ. Μπροδήμας

Αρχείο Αρθρων

Οικολογική Εναλλακτική Παρέμβαση Ερμιονίδας

Τοπικά

Δημοτικές Παρατάξεις

Αργολίδα

Αντε πάλι με τις … γκόγκες

Μια εθελοντική ομάδα της Ενορίας Αγίου Νικολάου Διδύμων, ‘έξυπνος’ τρόπος να κρυφτούν κάποιοι,  στα Δίδυμα βέβαια τους γνωρίζουμε, οργανώνει εκδήλωση με θέμα ‘Παραδοσιακές Γκόγκες και Μουσική βραδιά’!

Ωραία εκδήλωση θα πει κάποιος.

Ελα όμως που έχουν επιλέξει ως ημέρα πραγματοποίησης την ημέρα της Αγια Τριάδας, ημέρα Μνήμης, Θυσίας, Πόνου, Θλίψης, Θανάτου, Εκτελέσεων, … για τα Δίδυμα!

Και το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής, για κάποιους και ο σκοπός, είναι, αποδεδειγμένα, η υποβάθμιση του γεγονότος. Και όχι μόνο.

Αλλά ας τα πάρουμε με την σειρά.

Στις 4 Ιουνίου 1944 οι Γερμανοί κατακτητές εισέβαλλαν στα Δίδυμα, πραγματοποιώντας  εκκαθαριστική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή.

Τρεις φάλαγγες, η μια ήρθε από την μεριά του Σαλαντιού, η άλλη από την μεριά του Προ, ακριβώς δυτικά από το χωριό και η τρίτη από τον βορρά, από την Κιάφα.

Μέχρι να φθάσουν στο χωριό εκτέλεσαν 13 Διδυμιώτες και έναν άγνωστο.

Μένοντας στα Δίδυμα εκτέλεσαν άλλους 8, με στοχευμένες επιχειρήσεις. Η επιχείρηση συνεχίστηκε και στις επόμενες μέρες εκτέλεσαν άλλους 4 στο Ηλιόκαστρο και άγνωστο σε μένα αριθμό πατριωτών στο Κρανίδι.

Αδιασταύρωτες πληροφορίες αναφέρουν και εκτέλεση άλλων 18 στα Παπούλια εκ των οποίων 5 ήταν Συντοπίτες.

Με δυό λόγια πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη επιχείρηση με πολλές εκτελέσεις που ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει μια σοβαρή καταγραφή.

Αυτό είναι το ένα.

Το δύο είναι ότι φέτος, για πρώτη φορά από όσο γνωρίζω, έχει τεθεί επίσημα, από τον Πρωθυπουργό και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα των Γερμανικών επανορθώσεων.

Το τρία είναι ότι τα αποκαλούμενα μαρτυρικά χωριά έχουν σχηματίσει δίκτυα, ένα με έδρα τα Καλάβρυτα και ένα επίσημο από την Πολιτεία. Και δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να ενταχθούν σε κάποιο από αυτά τα Δίδυμα, ενδεχομένως και όλος ο Δήμος. Καμία Δημοτική/Κοινοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό.

Το τέταρτο θέμα έχει να κάνει με την διαρκή προσπάθεια, που ξεκινά από το 2014,  υποβάθμισης του γεγονότος αυτού. Όχι μόνο με τις … γκόγκες αλλά και με ανεπίτρεπτες ψευδείς και παραπλανητικές αναφορές στα τότε γεγονότα.

Μια άλλη σοφιστεία που κυκλοφορεί είναι ότι η εκτελέσεις έγιναν στις 4.6.1944 και όχι στις 16.6. που εμείς κάνουμε το … πανηγύρι.

Όμως τα Δίδυμα, από τότε , συνέδεσαν την επέτειο αυτή, με την ημέρα της Αγίας Τριάδας, που είναι κινητή γιορτή,  και όχι με την ημερομηνία όπως κάνουν στον Καρατζά.

Κλείνοντας

Εχουμε μια εκκαθαριστική επιχείρηση που, αν αληθεύουν οι πληροφορίες, πρέπει να υπάρχουν ίσως και 50 εκτελεσθέντες.

Και μέχρι σήμερα καμία Κοινοτική/Δημοτική Αρχή δεν έχει καταγράψει τα γεγονότα. Και επειδή το μυαλό κάποιων μπορεί να πάει αλλού λέγοντας καταγραφή εννοώ Ελληνες που εκτελέστηκαν από Γερμανούς.

Η Χώρα έχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια, Εθνική προσπάθεια, που έχει να κάνει με τις Γερμανικές επανορθώσεις.  Και εμείς, αντί να καταγράψουμε και να καταθέσουμε την Θυσία μας, κάνουμε πανηγύρι για τις … γκόγκες.

Η αντίδραση των ‘αρχόντων’ μας είναι ανύπαρκτη. Μέχρι τώρα καμία Κοινοτική/Δημοτική Αρχή, καμία Δημοτική Παράταξη δεν έχει καταδικάσει αυτή την απόπειρα ιεροσυλίας.

Ούτε μια ανακοίνωση!

Και αυτό μόνον ως συναίνεση μπορεί να ερμηνευθεί.

Τέλος ερωτηματικά προκαλεί η στάση της Μητρόπολης. Η Εκκλησία μας έχει συνηθίσει να έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοια θέματα.

Και εδώ έχουμε μια Ενορία να προσπαθεί να υποβαθμίσει ένα τέτοιο γεγονός και μάλιστα σε μια εποχή που η Πολιτεία προσπαθεί να το αναδείξει.

Και επειδή δεν μπορώ να δεχθώ ότι η Μητρόπολη δεν γνωρίζει, ούτε ότι δεν μπορεί να ‘μαζέψει’ την Ενορία, η μόνη ερμηνεία που μένει είναι η συμφωνία.

Τελικά ο καθένας παίρνει ό,τι του αξίζει.

Και σε μας, κατά πως δείχνουν τα πράματα, μας αξίζουν γκόγκες!

Και μάλιστα αβουτύρωτες.

Οσοι ενδιαφέρονται για το θέμα ας δούν τα επόμενα σχόλια.

Οι Γερμανοί στα Δίδυμα

Οι Γερμανοί στα Δίδυμα Ι

Οι Γερμανοί στα Δίδυμα ΙΙ

Οι Γερμανοί στα Δίδυμα ΙΙΙ

Οι Γερμανοί στα Δίδυμα IV

Οι Γερμανοί στα Δίδυμα V

Οι Γερμανοί στα Δίδυμα: Πρώτος επίλογος

Οι Γερμανοί στα Δίδυμα: Κάποιες Διευκρινίσεις

Σπανός Κ.: Η εκδήλωση του 2015

Κ. Σπανός: τα τρισάγια

Κ. Σπανός: Γιορτές

Μια πρόταση

Μαρτυρικά Χωριά

Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών

Πες μας πρόεδρε Κ. Σπανέ: Τι έκανες με το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων;

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>