Σχετικά

Ιστολόγιο που λειτουργεί παράλληλα με:
www.brodimas.gr
Το κείμενο στην προμετωπίδα είναι από την εκκλησιαστική απογραφή των Ενετών (1696)
Επικοινωνία:
villadidimo@gmail.com
Γιώργος Νικ. Μπροδήμας

Αρχείο Αρθρων

Οικολογική Εναλλακτική Παρέμβαση Ερμιονίδας

Τοπικά

Δημοτικές Παρατάξεις

Αργολίδα

Εκκλησιαστικη ιδιοκτησια. Εγω για να το λειτουργησω θελω προικα

Στο ιστολόγιο ‘Οικολογική Εναλλακτική Παρέμβαση Ερμιονίδας’

Εκκλησιαστικη ιδιοκτησια. Εγω για να το λειτουργησω θελω προικα

VillaDidimo: Η περίπτωση με το Μετόχι και η περίπτωση με την ιδιοκτησία της Μονής Αυγού έχουν κοινό παρονομαστή την απόκτηση περιουσίας.

Εχουν όμως μια σημαντική διαφορά.

Το Μετόχι είναι μια τεράστια έκταση και υπάρχει διεκδίκηση της ιδιοκτησίας.

Με την περιουσία της Μονής Αυγού όμως  έχει μεσολαβήσει διανομή σε ακτήμονες και η συγκεκριμένη ενέργεια του Διοικητή της Μονής, που έγινε μετά από έγγραφη εντολή του Μητροπολίτη όπως αναφέρει, αποτελεί άμεση αμφισβήτηση της διανομής.

Στρέφεται δηλαδή κατά των τότε ακτημόνων, που πριν κάποιες δεκαετίες πήραν από το Κράτος κάποια έκταση, δούλεψαν, οι ίδιοι ή/και οι απόγονοί τους και έφτιαξαν εκεί κτήματα, ελαιώνες κ.α.. Εζησαν και ζουν και σήμερα με αυτά ή και από αυτά τα κτήματα.

Διανομή Μοναστηριακής περιουσίας δεν έγινε μόνο στην περιοχή Αυγό. Άλλη γνωστή σε μένα είναι η διανομή της περιουσίας της Μονής Καρακαλά.

Και είναι πολύ πιθανό, αν όχι βέβαιο, από τα 400 περίπου μοναστήρια που έκλεισε ο Οθωνας, να υπήρξαν και άλλα με περιουσία που μοιράστηκε σε ακτήμονες των περιοχών αυτών.

Το θέμα με την Μονή Αυγού επομένως, κατά την εκτίμησή μου τουλάχιστον, έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, πολιτικές και κοινωνικές.

Δεν είναι μια απλή διαφορά στην ιδιοκτησία μιας έκτασης, όσο μεγάλη και να είναι αυτή.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>