Σχετικά

Ιστολόγιο που λειτουργεί παράλληλα με:
www.brodimas.gr
Το κείμενο στην προμετωπίδα είναι από την εκκλησιαστική απογραφή των Ενετών (1696)
Επικοινωνία:
villadidimo@gmail.com
Γιώργος Νικ. Μπροδήμας

Αρχείο Αρθρων

Οικολογική Εναλλακτική Παρέμβαση Ερμιονίδας

Τοπικά

Δημοτικές Παρατάξεις

Αργολίδα

Καλημέρα αρχόντισσες και άρχοντες του Διδύμου

Την επόμενη χρονιά η Χώρα μας γιορτάζει τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Παντού, δειλά – δειλά, έχει αρχίσει η προετοιμασία των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν. Προετοιμασία που απαιτεί χρόνο, δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη, αν θέλουμε να κάνουμε κάτι σοβαρό και που να μείνει.

Και αν αγαπάμε τον Τόπο μας, με το κλείσιμο αυτής της χρονιάς, πρέπει να έχουμε έτοιμο το πρόγραμμα του μεγάλου αυτού εορτασμού.

Από την πλευρά του Δήμου μέχρι τώρα υπάρχει σιωπή. Και δεν είναι γνωστό αν έχει δρομολογήσει κάτι και αν ναι τα τι και τα πως.

Ότι και να κάνει όμως ο Δήμος άποψή μου είναι ότι είναι επιβεβλημένο οι όποιες εκδηλώσεις για τα Δίδυμα να ‘γεννηθούν’ από τα Δίδυμα και όχι να ‘φυτευτούν’ στα Δίδυμα.

Και εννοώ ότι πρέπει το Χωριό να φροντίσει να συγκεντρώσει όλα τα γνωστά ιστορικά στοιχεία και να τα αναδείξει με τις ‘δικές του δυνάμεις’.

Φυσικά δεν αποκλείω ομιλίες π.χ. του Γ. Βουτσίνου που έγραψε το βιβλίου ‘Διδυμιώτες Αγωνιστές του 1821’ ούτε φυσικά το ζεύγος Γ. Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου που έχουν δημοσιεύσει αρκετά και σημαντικά στοιχεία για τα Δίδυμα.

Πιστεύω όμως ότι το συνολικό πρόγραμμα πρέπει να οργανωθεί από την Κοινότητα με την ‘επιστράτευση’ Διδυμιωτών που μπορούν και θέλουν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Και το Χωριό έχει πολλούς και ικανούς για κάτι τέτοιο. Οργάνωση και συντονισμός χρειάζεται.

Και για να ξεκινήσει η προσπάθεια θα αναφέρω τρία θέματα.

Το πρώτο θέμα είναι οι Αγωνιστές του 1821. Εγραψε ο Γιώργος Βουτσίνος το βιβλίο ‘Διδυμιώτες Αγωνιστές του 1821’ Τα ονόματα όμως προέρχονται από τις αιτήσεις του 1865 για οικονομική ενίσχυση. Εκτός από αυτά όμως άλλα γνωστά ονόματα είναι από την Γραμματεία του στρατοπέδου των Βερβαίνων. Ερευνα μπορεί να αναδείξει και άλλα.

Επί πλέον είναι λάθος η αναφορά στον Καπετάνιο των Διδύμων Αντώνιο Αναργύρου που τον παρουσιάζει ως ιερομόναχο από την Τροιζηνία.

Ο Αναργύρου τιμήθηκε από το Ελληνικό Κράτος με την απονομή βαθμού που αντιστοιχεί στον σημερινό βαθμό Λοχαγού/Ταγματάρχη.

Δεύτερο θέμα είναι η εκπαίδευση στα Δίδυμα. Εδώ υπάρχει σημαντική έρευνα από τον Γιάννη Σπετσιώτη και η Διδακτορική Διατριβή του Αδάμ Αθουσάκη.. Όμως όλα τα στοιχεία που γνωρίζω είναι αποσπασματικά, νομίζω ότι χρειάζεται ένα συμμάζεμα.

Το τρίτο θέμα είναι η Μονή Αυγού. Με σημαντική συνεισφορά στον Αγώνα σε Αίμα και Χρήμα. Με μια πυρπόληση από Τουρκαλβανούς το 1779 και μια επιδρομή από τα στρατεύματα του Ιμπραϊμ το 1824. Και τρεις Ηγούμενους πεσόντες σε πεδία μαχών.

Κλείνοντας, και στο βαθμό που αληθεύει η πληροφορία ότι θα διατεθούν πολλά χρήματα, είναι ένα θέμα ‘τι θα μείνει από αυτό τον εορτασμό’.

Γιατί δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, μόνο εκδηλώσεις, ταρατατζούμ και φωτογραφίες από τα όμορφα νιάτα του Δήμου λες και είναι καλλιστεία ή/και νυφοπάζαρο.

Ένα μνημείο στην Μονή Αυγού στην μνήμη των πεσόντων Μοναχών, το χρωστάμε.

Χρωστάμε επίσης και ένα άλλο, δίπλα,  μικρό σε μέγεθος, σαν αυτά του κλυν κάποτε,  για σύγκριση, και, αφιερωμένο στον ανώνυμο ταυραμπά.

Ένα μνημείο στην Μνήμη των Διδυμιωτών Αγωνιστών του 1821, επίσης.

Και μια αίθουσα – έκθεση με την ιστορία του Σχολείου μας.

Αυτά είναι; Προφανώς όχι.

Μπορεί να είναι αυτά, μπορεί να είναι κάποια άλλα, μπορεί κάποια από αυτά και κάποια άλλα.

Απλά αυτά γράφτηκαν με σκοπό να προκαλέσουν το ενδιαφέρον.

Ελπίζω να βρεθούν συγχωριανοί που θα πάρουν πρωτοβουλίες

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>